keďže mám kúsok obchod, občas to oklamem a kupujem hotovú knedľu - hlavne domácu.. ak nie, piplem sa s ňou osobne :-)
Kuriatko si nasolíme deň vopred, ale poriadne, dokonca aj zvnútra a necháme aspoň 12 hodin ležať. (ja dávam toľko soli, že kura nie je ani poriadne pod ňou vidieť :-)))
V určeny deň nakrájame cibuľu, dáme ju speniť, vložíme do nej nakrájanú červenú kapustu (bez hlúbu!), podlejeme vodou, posolíme, trošku skaramelizujeme cukrom, nasypeme rascu a necháme dusiť. Nedávame veľa vody, len po vrch kapusty, aby sme ju nemuseli dohusťovať.
Kura naložíme do fólie na pečenie kuriat a pečieme len na 170 stupňoch. (bude to trvať dlhšie, ale bude jemné a chrumkavé). Ku koncu môžeme pridať teplotu, riadime sa však návodom na pečenie hydiny vo fólii.
Múku, žĺtko, soľ a droždie zmiešame s troškou mlieka.
Vypracujeme cesto, do ktorého sa snažíme zamiešať veľa bubliniek, aby cesto bolo nadýchané a "bublinkovalo".
Cesto necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.
Keď je cesto vykysnuté, pomúčime si ruky, spravíme dve knedle a vložíme ich do parného hrnca (prípadne do hrnca s troškou vody, na ktorou máme parnú násadku - tú však odporúčam trošku potrieť olejom, aby sa nám cesto nenalepilo na ňu - čítala som dokonca, že ak nemáme ani jedno z toho, stačí na hrniec upevniť utierku, na ňu položiť knedle a prikryť ďalším hrncom - ale to som nikdy neskúšala)
Knedle aspoň pol hodinu neotvárame. Po pol hodine skúsime, do nich pichnúť špajlou alebo špáratkom - ak sa naň nič neprilepí, knedľa je hotová. Ak nie, necháme ešte chvíľu pariť.
Vyberieme a potrieme olejom.
Keď je kapusta mäkká, dochutíme ju cukrom, soľou a troškou octu. Nezhusťujeme, ak sa dosť vody vyvarilo, je dostatočne hustá.
Dobrú chuť.