kura ako kačka, dusená červená kapusta a domáca knedľa



 Čo potrebujeme:

  • na kura:
  • celé rozmrazené kura
  • fóliu na pečenie
  • soľ
  • na kapustu:
  • červená kapusta
  • olej
  • rasca (najlepšie nemletá)
  • cibuľa
  • cukor, soľ, ocot
  • na knedľu:
  • 250 g polohrubej múky
  • žĺtko
  • cca deci mlieka
  • pol KL soli
  • droždie
  • voda
keďže mám kúsok obchod, občas to oklamem a kupujem hotovú knedľu - hlavne domácu.. ak nie, piplem sa s ňou osobne :-)

Ako na to:

Kuriatko si nasolíme deň vopred, ale poriadne, dokonca aj zvnútra a necháme aspoň 12 hodin ležať. (ja dávam toľko soli, že kura nie je ani poriadne pod ňou vidieť :-)))

V určeny deň nakrájame cibuľu, dáme ju speniť, vložíme do nej nakrájanú červenú kapustu (bez hlúbu!), podlejeme vodou, posolíme, trošku skaramelizujeme cukrom, nasypeme rascu a necháme dusiť. Nedávame veľa vody, len po vrch kapusty, aby sme ju nemuseli dohusťovať.

Kura naložíme do fólie na pečenie kuriat a pečieme len na 170 stupňoch. (bude to trvať dlhšie, ale bude jemné a chrumkavé). Ku koncu môžeme pridať teplotu, riadime sa však návodom na pečenie hydiny vo fólii.

Múku, žĺtko, soľ a droždie zmiešame s troškou mlieka. 

Vypracujeme cesto, do ktorého sa snažíme zamiešať veľa bubliniek, aby cesto bolo nadýchané a "bublinkovalo".

Cesto necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.

Keď je cesto vykysnuté, pomúčime si ruky, spravíme dve knedle a vložíme ich do parného hrnca (prípadne do hrnca s troškou vody, na ktorou máme parnú násadku - tú však odporúčam trošku potrieť olejom, aby sa nám cesto nenalepilo na ňu - čítala som dokonca, že ak nemáme ani jedno  z toho, stačí na hrniec upevniť utierku, na ňu položiť knedle a prikryť ďalším hrncom - ale to som nikdy neskúšala)

Knedle aspoň pol hodinu neotvárame. Po pol hodine skúsime, do nich pichnúť špajlou alebo špáratkom - ak sa naň nič neprilepí, knedľa je hotová. Ak nie, necháme ešte chvíľu pariť.

Vyberieme a potrieme olejom.

Keď je kapusta mäkká, dochutíme ju cukrom, soľou a troškou octu. Nezhusťujeme, ak sa dosť vody vyvarilo, je dostatočne hustá.

Dobrú chuť.