bryndzové halušky

 

Čo potrebujeme:

  • 8 veľkých zemiakov
  • cca pol kila polohrubej múky
  • vajíčko
  • soľ
  • 400 g bryndze (letná, zimná - podľa chuti)
  • slaninka na opekanie (prípadne oravská)
pri iných porciách platí, že na osobu sa dávajú 2 veľké zemiaky a primerane múky k nim.. ak je cesto príliš husté, zrieďujeme ho vodou..

 Ako na to: 

Zemiaky postrúhame na čo najmenšom struháku.

Pridáme múku, vajíčko, trošku soli a zamiešame.

Cesto má byť stredne husté - ani vodové, ani hutné.

Dáme zovrieť vodu a cez haluškár prepúšťame cesto. (ak nemáme haluškár, treba nabrať na lyžičku a nožíkom "odrezávať" malé halušky - upozorňujem, že to trvá oveľa dlhšie ako si zohnať haluškár - v priemere aj hodinu a pol!)

Keď halušky vyplávajú, deravou naberačkou ich vyberáme do misky.

Zamiešame bryndzu, slaninku opečenú na vlastnom tuku a podávame.

Dobrú chuť :-)