na mäso:
na knedľu:
Mäso:
Vcelku poriadne nasolíme a potrieme rascou deň vopred.
V deň D vložíme do uzavretej zapekacej misy (alebo na plech a zakryjeme alobalom) a pečieme, kým mäso nie je mäkké - cca 2 - 3 hodiny.
Kapusta:
Nakrájame cibuľu, dáme ju speniť, vložíme do nej nakrájanú červenú kapustu (bez hlúbu!), podlejeme vodou, posolíme, trošku skaramelizujeme cukrom, nasypeme rascu a necháme dusiť. Nedávame veľa vody, len po vrch kapusty, aby sme ju nemuseli dohusťovať.
Knedľa:
Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a soľou
a nechám odstáť asi 5 minút, aby nasiakli.
Potom vmiešame rozohriate
maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať (pažítku), muškátový oriešok a tuhý sneh vyšľahaný zo
zvyšných bielkov. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku. Nezabudneme osoliť. Z vypracovaného
cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila.Varíme vo vode cca 20 minút, potom vyberieme, nakrájame a podávame.
Dobrú chuť.