pečené bravčové pliecko, kapusta a karlovarská knedľa


 

Čo potrebujeme:

na mäso:

  • 1 kg bravčového pliecka
  • soľ
  • mletá rasca
na kapustu:

  • červená kapusta
  • olej
  • rasca (najlepšie nemletá)
  • cibuľa
  • cukor, soľ, ocot

na knedľu:

  • 250 g starších žemieľ
  • 100 - 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 20 g masla
  • 40 g krupice alebo hrubej múky
  • 1 lyžička posekanej petržlenovej vňate alebo nasekanej pažítky
  • štipka muškátového orieška (2 strúhnutia)

 Mäso:

Vcelku poriadne nasolíme a potrieme rascou deň vopred.

V deň D vložíme do uzavretej zapekacej misy (alebo na plech a zakryjeme alobalom) a pečieme, kým mäso nie je mäkké - cca 2 - 3 hodiny.

Kapusta:

Nakrájame cibuľu, dáme ju speniť, vložíme do nej nakrájanú červenú kapustu (bez hlúbu!), podlejeme vodou, posolíme, trošku skaramelizujeme cukrom, nasypeme rascu a necháme dusiť. Nedávame veľa vody, len po vrch kapusty, aby sme ju nemuseli dohusťovať.

Knedľa: 

Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a soľou a nechám odstáť asi 5 minút, aby nasiakli.

Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať (pažítku), muškátový oriešok a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku. Nezabudneme osoliť. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila.Varíme vo vode cca 20 minút, potom vyberieme, nakrájame a podávame.

Dobrú chuť.