karlovarská knedľa podľa Pohlreicha


 

Čo potrebujeme:

  • 250 g starších žemieľ
  • 100 - 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • 20 g masla
  • 40 g krupice alebo hrubej múky
  • 1 lyžička posekanej petržlenovej vňate alebo nasekanej pažítky
  • štipka muškátového orieška (2 strúhnutia)

 Ako na to: 

Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a soľou a nechám odstáť asi 5 minút, aby nasiakli.

Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať (pažítku), muškátový oriešok a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku. Nezabudneme osoliť. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila.

Varíme vo vode cca 20 minút, potom vyberieme, nakrájame a podávame.

Dobrú chuť.