syrové fondue v bosniaku (žemli)

 

Čo potrebujeme:

  • niva (trojuholník)
  • syr v črievku (najlepšie karička)
  • kúsok syra na strúhanie
  • 1 kyslá smotana
  • kúsok slaninky (podľa chuti)
  • troška oleja
  • 2 väčšie bosniaky (alebo 6 malých žemlí)

dovnútra sa dá nakrájať aj na kocky pokrájaná paprika...má to zaujímavú chuť

 Ako na to:

Slaninku pokrájame na malé kúsky a dáme opiecť na troške oleja (budeme potrebovať dosť výpeku a slaninka sama nepustí dostatočné množstvo)

Bosniakom (v mojom prípade žemliam, keďže zohnať v okolí bosniak je nadľudská úloha) odrežene hlavičky a vydlabeme striedku.

V miske zmiešame postrúhanú nivu, syr v črievku, smotanu a nastrúhame kúsok syra na strúhanie - eidam, gouda..)

Keď je slaninka upečená, vmiešame ju do syra.

Spodok bosniakov jemne potrieme výpekom zo slaninky a naplníme ich zarovno syrovou zmesou.

Spodok vrchnáčikov tiež potrieme výpekom zo slaninky a bosniaky zavrieme.

Tie celé tiež potrieme výpekom a nezabudneme potrieť aj vydlabané a nakrájané striedky.

Dáme piecť všetko na jednom plechu a keď nám začnú bosniaky hnednúť, vyzerajú chrumkavo a striedky tiež chytajú farbu, vyberieme a podávame.

Syr zajedáme striedkami, vrchnáčikom a potom celou miskou (čo sa mi málokedy podarí, pretože jedlo samé o sebe je veľmi sýte.)

Dobrú chuť. :-)