parene buchty

 

Čo potrebujeme:

  • 1/2 kila polohrubej múky
  • cca 2 dcl mlieka
  • štipku soli
  • žĺtko
  • PL cukru
  • polku kocky droždia
  • lekvár podľa chuti (alebo nutellu atď)
  • kvalitné maslo (82%)
  • niečo na posypanie (mak s cukrom, kakao s cukrom, roztopená čokoláda, topping, opraźená strúhanka s cukrom..)
  • troška oleja

 Ako na to: 

Do hrnčeka nalejeme asi deci mlieka zohrejeme, nasypene KL kryštálovéh cukru a rozdrobíme doň kvasnice.

Počkáme kým máme kvások a zatiaľ si do väčšej misy nachystáme preosiatu múku, zvyšok cukru, mlieko a žĺtko.

Vypracujeme cesto a pri miešaní sa snažíme do cesta dodat čo najviac vzduchu, aby "bublinkovalo".

Keď je cesto vypracované (pozor, nesmie tiecť, musí byť skôr hustejšie, nezabudnite, že nakysnutím sa nafúkne a je jemnejšie - zriedime mliekov, zahustíme múkou) necháme ho v mise vykysnúť cca hodinu na teplejšom mieste (zvyčajne zahrejem trúbu na 30 stupňov a nechám to tam, prikryté utierkou).

Keď je cesta krásne vykysnuté, vykrajujeme kúsky, ktoré naplníme lekvárom a zavrieme tak, aby sme si boli istí, že lekvár nevytečie v žiadnom prípade.

Vložíme niekoľko buchiet do parného hrnca (prípadne do hrnca s troškou vody, na ktorou máme parnú násadku - tú však odporúčam trošku potrieť olejom, aby sa nám cesto nenalepilo na ňu - čítala som dokonca, že ak nemáme ani jedno  z toho, stačí na hrniec upevniť utierku, na ňu položiť knedle a prikryť ďalším hrncom - ale to som nikdy neskúšala). Pozor, buchty sa nám ešte nafúknu!

Neotvárame podľa veľkosti buchiet aspoň 10 minút, potom pichneme do kraja buchty špajlu - tak, aby sme nespravili ldieru, cez ktorú nám vytečie lekvár - a keď sa na ňu nič nenalepí, môžeme buchty vybrať.

Polejeme roztopeným maslom, posypeme makom s cukrom, kakaom s cukrom (alebo strúnakou s cukrom) prípadne polejeme čokoládou a podávame.

Dobrú chuť :-)