na jednu dávku - cca 4 plechy (bez mištičiek!)
na polevu: jedno bielko a cca 150 g práškového cukru
vykrajovačky a menšiu nerezovú misku v prípade ak chcete robiť aj medovníkové mištičky
Vo väčšej miske zmiešame múku, koreniny a sódu bicarbonu.
Nad parou v miske roztopíme palmarin, med a cukor.
Všetko (vrátane vajec) zmiešame v miske a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa, aby sa vône spojili).
V deň D si cesto vyvaľkáme na cca 3 - 4 mm, vykrajujeme medovníčky a pečieme až nezhnednú.
Ak ich nechceme ozdobovať, pred pečením ich potrieme rozšľahanýmm vajíčkom.
Ak chceme ozdobovať, nepotierame!
Na druhý deň si pripravíme polevu - bielko šľaháme mixérom a pridávame po lyžičkách práškový cukor. Poleva je hotová vtedy, ak prejdeme po nej vareškou a zostane nám v nej cestička - i tak šľaháme najmenej ešte 15 minút - len už nepridávame cukor! Ak je príliš hustá, riedime vlažnou vodou alebo citrónovým koncentrátom.
Polevu dáme do pevného mikroténového sáčku na ktorom sme odstrihli roštek a ozdobujeme medovníčky.
Ak chceme robiť mištičky, vyvaľkané cesto opatrne položíme na vrch nerezovej misky, ktorú jemne potrieme obyčajným maslom, zrežeme okraje, (aby sa nám miska po pečení pekne vyklopila), zarovnáme ich (nezabudnite, že cesto sa trošku nafúkne a každá nerovnosť sa po pečení ukáže) a dáme piecť.
Keď cesto zhnedne, misku vyložíme, nachvíľu (pol minúty) ju dáme na balkón (keďže medovníčky sa najčastejšie robia v zime :-)) a potom sa ju opatrne pokúsime vyklopiť - chce to len cvik, ja som prvé štyri pokazila, kým som na to prišla :-))))))
Všetko poozdobujeme a podávame.
A keďže sa medovníčky robia hlavne na Vianoce, prajem nielen dobrú chuť ale požehnané a pokojné vianočné sviatky :-)