rovenšťanské žabky

 

Čo potrebujeme: 

  • Na cca 35 kusov:
  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 30g masla
  • 30g droždia
  • 10g kryšt. Cukru
  • Soľ
  • 1 vajce
  • Sézamové semienka
  • Múka na posypanie dosky
  • Tuk na vymastenie plechu (alebo papier na pečenie)
  • Klobása
  • Petržlenová vňať (neposekaná)

na nátierku:

  • 6 trojuholníčkov taveného syra (alebo bambíno či karičku v tube)
  • malá lyžička masla
  • trošku majolky
  • malá lyžička tatárskej  omáčky
  • 3 plátky šunky
  • dve celé varené vajcia
  • petržlenová vňať

 K múke prilejeme vlažné mlieko,pridáme rozdrobené droždie, mäkké maslo, cukor a štipku soli.

Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 30 minút vykysnúť.

Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrojíme z neho malé kolieska, vytvarujeme z nich malé buchtičky, ktoré poukladáme na pomastený plech.

Necháme ešte asi 10 minút kysnúť, potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a dáme do predhriatej rúry upiecť.. Upečené a vychladnuté buchtičky do 2/3 narežeme, naplníme plnkou a kolieskom klobásy – aby vznikol dojem žaby s pretiahnutými ústami.

Môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Nátierka: 

Šunku posekáme na malé kúsočky a zmiešame so syrom, roztlačenými vajíčkami, maslom, majolkou, tatárskou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. 


Dobrú chuť.