Zemiaky uvaríme vcelku so šupkou.
Keď sú mäkké a vychladené, ošúpeme ich a pomelieme,, prípadne postrúhame na struháku.
Do masy pridáme vajíčko, štipku soli a múku podľa potreby, aby cesto bolo vláčne. Ak je príliš husté, pridávame vlažnú vodu.
Cesto poriadne vymiešame a vymiesime.
Keď je cesto vláčne a dá sa s ním pracovať, odkrojíme asi tretinu a na pomúčenej doske ho valčekom rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme z neho štvorčeky.
Jahodu (slivku, marhuľu) namočíme do vlažnej vody a obalíme v kryštáľovom cukre.
Položíme ju na štvorček a ten poriadne uzavrieme prstami, aby ná z neho nevytekala šťava z ovocia a aby sa nám nerozpadol.
Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu so štipkou soli a guľky do nej opatrne vložíme a opatrne pomiešame (aby sa nám neprilepili o spodok hrnca)
Necháme chvíľku variť a keď vyplávajú na hladinu, môžeme ich opatrne vyberať dierkovanou naberačkou a vkladáme na plech.
Zo zbytkového cesta môžeme ušúľať tenké cestíčko, ktoré natrháme do vriacej vody a uvaríme rovnako ako guľky.
Hotové guľky polejeme roztopeným maslom, posypeme posýpkou a podávame.
Dobrú chuť.