domáce guľky zo zemiakového cesta (jahodové, slivkové, marhuľové..)

 

Čo potrebujeme: 

  • asi 5 väčších zemiakov
  • polohrubá múka
  • 1 vajíčko
  • ovocie na plnenie (jahody, slivky, marhule..)
  • kryštáľový cukor
  • štipka soli
  • maslo
  • posýpka podľa chuti - mak, opečená strúhanka, tvaroh...

Zemiaky uvaríme vcelku so šupkou.

Keď sú mäkké a vychladené, ošúpeme ich a pomelieme,, prípadne postrúhame na struháku.

Do masy pridáme vajíčko, štipku soli a múku podľa potreby, aby cesto bolo vláčne. Ak je príliš husté, pridávame vlažnú vodu.

Cesto poriadne vymiešame a vymiesime. 

Keď je cesto vláčne a dá sa s ním pracovať, odkrojíme asi tretinu a na pomúčenej doske ho valčekom rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm  a vykrajujeme z neho štvorčeky.

Jahodu (slivku, marhuľu) namočíme do vlažnej vody a obalíme v kryštáľovom cukre.

Položíme ju na štvorček a  ten poriadne uzavrieme prstami, aby ná z neho nevytekala šťava z ovocia a aby sa nám nerozpadol.

Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu so štipkou soli a guľky do nej opatrne vložíme a opatrne pomiešame (aby sa nám neprilepili o spodok hrnca)

Necháme chvíľku variť a keď vyplávajú na hladinu, môžeme ich opatrne vyberať dierkovanou naberačkou a vkladáme na plech. 

Zo zbytkového cesta môžeme ušúľať tenké cestíčko, ktoré natrháme do vriacej vody a uvaríme rovnako ako guľky.

Hotové guľky polejeme roztopeným maslom, posypeme posýpkou a podávame.

Dobrú chuť.