pečené mäsové guličky s brusnicovou omáčkou



Čo potrebujeme:

  • pol kila mletého mäsa
  • brusnicová omáčka od maggi
  • smotana na varenie (šľahanie)
  • hovädzí vývar
  • čierne korenie, bazalka, oregano, tymián, celé čierne korenie
  • olej

 Ako na to:

Mäso v miske zmiešane s korením, osolíme a necháme prejsť.

Tvarujeme malé guličky, ktoré prudko opečieme na trošičke oleja tak, aby sa nám zavreli.

Keď sú guličky pevné, poukladáme ich na plech a vložíme do trúby a necháme piecť dovtedy, kým nechytia na povrchu hnedú farbu a chrumkavú kôrku. 

Omáčku si pripravíme najlepšie z vývaru, ale ak nemáme, z jednej kocky hovädzieho bujónu - rozmiešajte ho v cca 2-3 dcl horúcej vody (najjednoduššie z varnej konvice).

Polovicu bujónu vlejeme na panvicu, necháme zovrieť, vložíme štvrtinu kvalitnejšieho masla a necháme prevrieť, aby sa zmes zahustila.

Do druhej polovice bujónu vmiešame smotanu na varenie (alebo na šľahanie) a vlejte do bujónu  maslom.

Miešajte, kým sa odparí časť vody, aby nám omáčka trošku zhustla.

Keď potrebujete viac omáčky, dolejte zvyšok vývaru, prípadne ak chcete viac zahustiť, pridajte rovnako ako predtým ešte smotanu. Ak je omáčka stále príliš riedka, môžete ju zahustiť napríklad troškou solamylu. Pred dokončením môžete vhodiť pár guličiek celého korenia.

Omáčka ma správnu konzistenciu keď prejdete vareškou po dne a zostane za ňou chvíľku čisté dno.

Keď sú guľky upečené, naukladáme ich na tanier, prelejeme omáčkou, prilejeme brusnicovú omáčku a podávame najlepšie s opečenými zemiakmi.

Dobrú chuť :-)