Mäso v miske zmiešane s korením, osolíme a necháme prejsť.
Tvarujeme malé guličky, ktoré prudko opečieme na trošičke oleja tak, aby sa nám zavreli.
Keď sú guličky pevné, poukladáme ich na plech a vložíme do trúby a necháme piecť dovtedy, kým nechytia na povrchu hnedú farbu a chrumkavú kôrku.
Omáčku si pripravíme najlepšie z vývaru, ale ak nemáme, z jednej kocky hovädzieho bujónu - rozmiešajte ho v cca 2-3 dcl horúcej vody (najjednoduššie z varnej konvice).
Polovicu
bujónu vlejeme na panvicu, necháme zovrieť, vložíme štvrtinu
kvalitnejšieho masla a necháme prevrieť, aby sa zmes zahustila.
Do druhej polovice bujónu vmiešame smotanu na varenie (alebo na šľahanie) a vlejte do bujónu maslom.
Miešajte, kým sa odparí časť vody, aby nám omáčka trošku zhustla.
Keď
potrebujete viac omáčky, dolejte zvyšok vývaru, prípadne ak chcete viac
zahustiť, pridajte rovnako ako predtým ešte smotanu. Ak je omáčka stále
príliš riedka, môžete ju zahustiť napríklad troškou solamylu. Pred
dokončením môžete vhodiť pár guličiek celého korenia.
Omáčka ma správnu konzistenciu keď prejdete vareškou po dne a zostane za ňou chvíľku čisté dno.
Keď sú guľky upečené, naukladáme ich na tanier, prelejeme omáčkou, prilejeme brusnicovú omáčku a podávame najlepšie s opečenými zemiakmi.
Dobrú chuť :-)