kysnutý marhuľový koláč s tvarohom a mrveničkou

 

Čo potrebujeme:

  • hladká múka
  • troška oleja
  • polovica droždia
  • mlieko
  • 1 a pol kelímka tvarohu
  • kryštáľový cukor
  • palmarín (maslo, hera), polohrubá múka, práškový cukor
  • marhule (najlepšie čerstvé)

 V teplom mlieku s troškou cukru si necháme nakysnúť kvasnice a spravíme kvások.

Vykysnutý kvások dáme vo veľkej misky, pridáme hladkú múku, pár lyžíc kryštáľového cukru, mlieko, lyžičku oleja a vypracujeme stredne riedke cesto (asi ako na osúch) a necháme ho vykysnúť. 

Keď je cesto vykysnuté, na plech si dáme papier na pečenie a cesto naň rukou roztiahneme. 

Na cesto poukladáme polky marhúl - tak, aby šupka bola na ceste, aby nám doň nevytiekla šťava z marhúl.

V miske si zarobíme tvaroh s kryštálovým cukrom (množstvo cukru podľa sladkosti marhúl) a posypeme ním marhule.

V ďalšej miske si spravíme mrveničku - 100g masla (palmarínu, hery) 100g práškového cukru, asi 120g polohrubej múky a rukou spracovávame dovtedy, kým, zo zmesi memáme mrvenú zmes.

Posypeme ňou vrch koláča a dáme do rozohriatej trúby piecť.

Pečieme kým spodné cesto nie je upečené.

Dobrú chuť :-)