Letný ríbezľový koláč

 

Čo potrebujeme:

  • ríbezle vo väčšej miske
  • 400g polohrubej múky
  • 250 g hery alebo palmarínu
  • 5 vajec
  • 150 - 200 g práškového cukru (+ trošku na posypanie)
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 200 - 250 g kryštáľového cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
recept od evky, koláč je letný svieži, najlepšie vytiahnutý z chladničky - tak až vám v horúčavách padne vhod, spomeňte si na evičku :-))))

Ako na to:

V plytšej miske (neskôr na doske) vymiešame žĺtka, múku, palmarín, mlieko a práškový cukor, kým nám nevznikne celistvá masa.

Podľa originálneho receptu by sa malo cesto dať do chladničky, a potom rozvaľkať na plech, ale nacápala som ho (podľa vzoru evky :-))) rovno na plech a uhladila starou neplatnou kreditnou kartou (odkedy som stratila tú umelohmotnú stierku, zistila som, že karta poslúži rovnako :-))))

Dáme piecť do vyhriatej rúry kým cesto nie je zlatisté. 

V  miske si zatiaľ vyšľaháme do tuha  bielka s kryštáľovým cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. 

Na ešte teplý koláč dáme odtečené ríbezle (prípadne zmrazené), posypeme práškovým cukrom, na vrch podľa fantázie dáme vyšľahané bielka a dáme piecť v stredne vyhriatej rúre, kým bielka nechytia hnedastý nádych.

Podávame chladené.

Dobrú chut. :-)