sviečková na smotane

 

Čo potrebujeme:

  • cca trištvrte kila sviečkovej, falošnej sviečkovej alebo zadného hovädzieho stehna
  • koreňová zelenina - zeler, petržlen, mrkva - v pomere: 1/2, 3, 6 - 8
  • kúsok slaninky, strúčik cesnaku
  • nové korenie, čierne mleté korenie, soľ, 2 bobkové listy
  • stredne veľká cibuľa
postup na knedľu nájdete v mojich receptoch - kura ako kačka.. táto bola kupovaná a aj tak vyzerá...týmto sa ospravedlňujem za fotku, chutí to lepšie, než to vyzerá..

 Ako na to:

Mäso je chutnejšie, ak si ho predpripravíme deň vopred.

Prešpikujeme mäso kúskami slaninky a cesnaku.

Vo väčšom hrnci si usmažíme cibuľku, nakrájame zeleninu, pridáme trošku korenia, bobkové listy a soľ, asi liter vody a necháme uvariť.

Keď je zelenina uvarená, trošku ju necháme vychladnúť a vložíme do nej surové mäso - najlepšie do druhého dňa.

Na druhý deň mäso sprudka opečieme na panvici, aby sa nám uzatvorilo, vložíme do nálevu tak, aby polka z neho trčala von, obložíme ho zeleninou a necháme dusiť. (kuchtu zatiaľ nemám :-( )

Ak nemáme čas, jednoduchšie je ak mäso nepácujeme, ale usmažíme cibuľku, pridáme korenia, nakrájanú zeleninu a soľ, bobkový list, podlejeme, mäso prešpikujeme, sprudka opečieme a vložíme do hrnca spolu so zeleninou tak, aby nám trčalo (občas ho otočíme) a obložime ho zeleninou.

Necháme dusiť a iba občas otáčame. 

Asi po 3 hodinách (v tlakovom hrnci podľa skúseností) mäso skúsime narezať a keď je hotové vytiahneme ho von.

Zeleninu priamo v hrnci pomixujeme ponorným mixérom tak, aby vznikla jednoliata masa.

Vyberieme si smotanu na varenie, alebo smotanu na šľahanie, vylejeme ju do omáčky, poriadne zamiešame a necháme zovrieť.

Dochutíme soľou a troškou cukru, mäso nakrájame na plátky a môžeme podávať.

Dobrú chuť :-)