hovädzí steak

 

Čo potrebujeme: 

  • hovädzie mäso - sviečková, falošná sviečková, prípadne zadné stehno
  • olivový olej, zelené a čierne korenie

na omáčku:

  • hovädzí vývar (prípadne bujón)
  • smotana ma varenie (alebo smotana na šľahanie)
  • čierne korenie, prípadne niečo na zahustenie (solamyl)
  • maslo

prílohy:

  • zemiaky
  • olej, korenie na americké zemiaky, prípadne korenie na kura
  • zelenina podľa chuti

Ako na to:

Chladené mäso nakrájame na cca 3 centimetrové kúsky a necháme ho asi hodinu odstáť pri izbovej teplote. (nenaklepávame!)

Medzitým si poriadne vyčistíme zemiaky a v šupke ich rozkrájame na mesiačiky a dáme variť do osolenej vody.

Keď sú uvarené (pichneme do nich vidličku, ale ešte stále sa nerozpadávajú) vysypeme ich na plech, potrieme zmesou oleja a amerického korenia (prípadne korenia na kura) a dáme do trúby piecť.

Keď sú chrumkavé, prehrabneme ich, aby sa opiekli aj z ostatných strán.

Medzitým kúsky odstáteho mäsa potrieme olivovým olejom a trošku ten olej vmasírujeme do mäsa, osolíme a pokoreníme zeleným alebo mletým čiernym korením (podľa chuti), narýchlo premasírujeme a vložíme na rozpálenú panvicu. (najlepšie grilovacia, ale dá sa to robiť i na obyčajnej - prídeme však o štýlové mriežky :-)))

Narýchlo opečieme z jednej i druhej strany, z každej  presne minútu, aby sa mäso uzavrelo a nepúšťalo šťavu.

Po osmažení oboch strán obrátime mäso späť na prvú stranu - krížom na pôvodnú  polohu, aby sa spravila mriežka, stiahneme oheň alebo výkon platne na polovicu až tretinu a opekáme cca 2-4 minúty,  obrátime na druhú stranu a tiež pečieme cca rovnaký čas.

Je vhodné najprv si vyskúšať spraviť jeden plátok a overiť si koľko času je potrebné na prepečenie na požadované vlastnosti - krvavý, medium, alebo uplne prepečený - každý typ mäsa má trochu inú štruktúru a každá varná doska/plyn môže mať inú výhrevnosť - nakoniec, aj panvice sú rôzne. Po vyskúšaní môžete spraviť ostatné plátky mäsa naraz.

Omáčku si pripravíme z jednej kocky hovädzieho bujónu - rozmiešajte ho v cca 2-3 dcl horúcej vody (najjednoduššie z varnej konvice).

Polovicu bujónu vlejeme na panvicu, necháme zovrieť, vložíme štvrtinu kvalitnejšieho masla a necháme prevrieť, aby sa zmes zahustila.

Do druhej polovice bujónu vmiešame smotanu na varenie (alebo na šľahanie) a vlejte do bujónu  maslom.

Miešajte, kým sa odparí časť vody, aby nám omáčka trošku zhustla.

Keď potrebujete viac omáčky, dolejte zvyšok vývaru, prípadne ak chcete viac zahustiť, pridajte rovnako ako predtým ešte smotanu. Ak je omáčka stále príliš riedka, môžete ju zahustiť napríklad troškou solamylu. Pred dokončením môžete vhodiť pár guličiek celého korenia.

Omáčka ma správnu konzistenciu keď prejdete vareškou po dne a zostane za ňou chvíľku čisté dno.

Ako prílohu podávame grilovanú zeleninu podľa chuti. 

Mäso, zemiaky a zeleninu dáme na tanier, mäso jemne polejeme omáčkou a podávame.

Dobrú chuť.