mäsové guľky v paradajkovej omáčke

 

Čo potrebujeme:

  • pol kila mletého mäsa
  • osminu až štvrtinu kila ryže (najlepšie guľatá)
  • 2 vajcia
  • paradajkový pretlak - cca 350g
  • zeleninový vývar - cca 1,5 litra
  • cukor, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, stredne veľká cibuľa, bobkový list, 2 klinčeky, majoránka, tymián, rozmarín (najlepšie čerstvé)
  • na zápražku múka, olej a mletá červená paprika
  • strúhanka

Ryžu uvaríme a necháme poriadne vychladnúť (inak sa nám guľky budú rozpadať)

V hrnci dáme prevrieť vývar, bobkový list, čierne korenie, bobkový list, nové korenie a na štvrtky nakrájanú cibuľu. 

Mäso zmiešame s ryžou, vajciami, osolíme a okoreníme - tymián, rozmarín a majoránka.

Vytvarujeme guľky a každú obalíme v troške strúhanky.

Vývar zatiaľ necháme prevrieť a precedíme (alebo sitkom povyberáme a necháme čistý vývar).

Trošku  neho odlejeme a na panvici si spravíme zápražku - olej, hladká múka a červená paprika.

Do hrnca nalejeme paradajkový pretlak a poriadne rozmiešame.

Zápražku zriedime s odloženým vývarom a zahustíme ňou paradajkovú omáčku.

Dolejeme asi deci mlieka a dochutíme cukrom a soľou. 

Keď omáčka vrie, opatrne povkladáme guľky a necháme ich asi 20 - 25 minút variť v omáčke.

Občas premiešame, ale opatrne, aby sa nám neropadali.

Keď sú guľky hotové, podávame s knedľou.

Dobrú chuť.