slaninkový osúch



Čo potrebujeme

  • droždie
  • mlieko, soľ, hladká múka, cukor
  • smotana (kyslá alebo staršia šľahačková)
  • petržlenová vňať
  • slaninka na pečenie
schválne neudávam, koľko čoho, keďže recept robím od oka..ale v zásade na cva plechy - pol kocky droždia a mlieka a múky toľko, aby cesto bolo riedne.. hustejšie ako na lievance (nesmie sa vyslovene liať, ale redšie než na koláče..

Z polky kocky droždia, trošku múky a cukru si spravíme kvások.

Keď nám kvások vykysne, zarobíme si cesto - redšie!, osolíme ho cca jednou čajovou lyžičkou soli a necháme vykvasiť.

Na plech dáme papier na pečenie, dáme naň polku cesta a mokrou rukou cesto rozotrieme na celý plech. 

V miske si rozmiešame smotanu, osolíme mu a zmiešane s nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.

Zmes smotany vylejeme na cesto a rozotrieme.

Navrch naukladáme alebo nasypeme nadrobno pokrájanú slaninku a dáme piecť na cca 200 stupňov, kým okraje cesta nezačnú hnednúť.

Vyberieme, pokrájame a podávame.

Dobrú chuť :-)